5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ
18.yüzyılda başlayan Sanayi Devrimiyle birlikte insanın doğayla ilişkisi de farklı bir boyut kazanmış, sanayileşme ve kentleşme süreçlerinin oluşturduğu çevre kirliliği 20. yüzyıla gelindiğinde küresel bir çevre sorununa dönüşmüştür. Bu sorunlar üzerine gelişmiş ülkeler 5 Haziran 1972 yılında İsveç'in Stockholm kentinde çevre konusunu tartışmak için bir araya gelmiş ve buluşma tarihi DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ olarak ilan edilmiştir. Böylece ciddi anlamda dünyanın geleceği ilk defa gelişmiş ülkelerin gündemine gelmiştir. Bu toplantıda çevre sorunları ele alınmış ve çevre kirlenmesine karşı üye ülkeler ortak çözüm yolları aramışlardır.
Son yıllarda hemen herkesin farkında olduğu, insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren ve evrensel bir tehlike oluşturan, çarpık kentleşme, sağlıksız sanayileşme, beslenme ve enerji konusunda yaşanan problemler, azalan ve tükenen canlı türleri, artan kirlilik ve iklim değişikliklerinin neden olduğu, global çevre kirliliği, çağımızın önde gelen sorunlarındandır.
Doğayı kirleten ve ekolojik dengeyi bozan başlıca etken insan unsurudur. Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Normal şartlarda kendi kendini temizleme özelliği olan doğa, insanın çeşitli faaliyetleri sonucunda aşırı kirlenmekte ve kendi gücünü aşan bu kirlenmeyi tolere edememektedir.
İnsan faaliyetleri sonucu ortaya çıkan sanayi atıkları, yakıtlarla ortaya çıkan gazlar, dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, spreyler, suni gübreler ve organik atıklar çevre kirlenmesine sebep olan en önemli etkenlerdir.
“Sıfır Atık”, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından başlatılan proje çerçevesinde, Bakanlığımızın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde de uygulamaya başlanmış olup, 26.09.2017 tarihinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesinin açılışı ile tüm Türkiye'de uygulanmasının temeli atılmıştır. Bu Kapsamda İlimizde Sıfır Atık Projesi takip komisyonu kurulmuştur. Bütün kamu kurumlarında uygulanmak üzere Sıfır Atık Projesi kapsamında çalışmalara başlanmıştır. Kamu kurumlarımızda sıfır atık projesinin uygulanması için bir eylem planı oluşturulmuş ve ilimizde bulunan personel sayısı fazla olan 16 kurum ilk projeye geçecek kurumlar olarak belirlenmiştir. Bu kurumların projeye geçişi komisyon ve Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğümüz tarafından yerinde gözlemlenmiş ve takip edilmiştir. Kurumların sıfır atık projesini uygulaması geçişleri devam etmektedir. Van ilinde son üç içerisinde kamu kurumlarında 17 ton kağıt, 5.5 ton Plastik, 5410 kg bitkisel atık yağ toplanmıştır. Bunun sonucunda oluşan tasarruf miktarları ise 270 ağacın kesilmesi önlenmiş, 88 varil petrol tasarruf edilmiş, 3516 kg Biodizel elde edilmiştir.
Mevcut çevre sorunlarının çözümü için gerekli tedbirleri almasının yanı sıra, bütün herkesin çevre konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve olumlu tüketim alışkanlıklarının kazandırılması gerekmektedir.
Bu duygu ve düşüncelerle, tüm halkımızın “ 5 Haziran Dünya Çevre Günü” nü en içten dileklerimle kutluyorum.
Saygılarımla.