İl Müdürümüz Sayın Mahsum SEMERCİ, hava kirliliği konusunda uyulması gereken konularda uyarılarda bulunarak, Van'ın havasının temiz olduğunu söyledi.
Konu ile ilgili makamında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Sn. Mahsum SEMERCİ, hava kirliliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Hava kirliliğini kaynaklarına göre üçe ayrıldığını ifade eden Semerci, bunların ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği, motorlu taşıtlardan kaynaklanan kirlilik ve sanayiden kaynaklanan kirlilik olduğunu söyledi. Hava kirliliğinin insanlarda oluşturduğu etkilerden bahseden Semerci,“Kirli hava, insanlarda solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olmaktadır. Örneğin kurşunun kan hücrelerinin gelişmesini ve olgunlaşmasını engellediği, kanda ve idrarda birikerek sağlığı olumsuz yönde etkilediği, karbonmonoksidin (CO) ise kandaki hemoglobin ile birleşerek oksijen taşınmasını aksattığı bilinmektedir. Bununla birlikte kükürtdioksidin (SO2) üst solunum yollarında keskin, boğucu ve tahriş edici etkileri vardır. Özellikle duman akciğerden alveollere kadar girerek olumsuz etki yapmaktadır. Ayrıca kükürtdioksit ve ozon bitkiler için zararlı olup; özellikle ozon, ürün kayıplarına sebep olmakta ve ormanlara zarar vermektedir. Sanayi, endüstri ve ısınmada kullanılan fosil yakıtlar ile ormanların tahribi ve arazi değişmesi sonucu, atmosferdeki karbondioksit miktarının yüzde 5 oranında arttığı tespit edilmiştir. Bunun ise küresel ısınmaya yol açabileceği öngörülmektedir” dedi.
Kömür ve kalorifer yakma tekniklerinden de bahseden ve bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri anlatan İl Müdürümüz, “Soba uygun yere kurulmalıdır, mutlaka üstten tutuşturulmalıdır, asla yanmakta olan kömürün üzerine ilave kömür dökülmemelidir. Üst bölümde tam yanma gerçekleşip kömür kor haline gelmeden alt ve üst hava alma kapakları kapatılmamalıdır. Çünkü ortam oksijensiz kaldığından tam yanma olayı gerçekleşmez. İdeal yanma sağlamak ve bacanın kurum tutmasını önlemek için sobayı, baca deliğine en yakın yere en az boru ve dirsek kullanarak kurulmalıdır. Isıdan daha iyi yararlanmak için, duvar ile soba arasında yaklaşık 50 santimetre mesafe bulunmalıdır. Sobanın arkasına koyacağınız, parlak ve ısıya dayanıklı yansıtıcı bir levha odanızın daha iyi ısınmasını sağlar. Yanan sobaya üstten kömür ilave edilirse; alttaki ateşin etkisi ile ilave edilen kömür bünyesindeki yanabilir gazlar yanmadan baca ile çevreye verilir. Üst bölümde tam yanma gerçekleşmeden alt ve üst hava alma kapakları kapatılırsa, kömürün tutuşma süresi uzayacağından, yanmadan çıkan gaz miktarı artacaktır. Sonuç olarak önerilere uyulmadığı takdirde; hava kirliliğinin hepimizi rahatsız edeceği ve karbonmonoksit zehirlenmesi gibi çok daha üzücü olaylara sebebiyet verilebileceği unutulmamalıdır. Uygunsuz bir yakma sizi daha az ısıtıp, daha çok ısınma masrafı yapmak zorunda bırakacaktır. Kazan her zaman üstten yakılmalıdır. Kömür tutuşturma işlemi tamamlandıktan sonra, günlük yakış sırasında ateş kapağı ve küllük kapağı açılmamalıdır. Kapaklar üzerindeki hava klapeleri vasıtasıyla hava girişini ayarlayarak istenilen yanma sağlanmalıdır. Baca damperleri yakışa göre ayarlanmalıdır. Kazan su sıcaklığı, dış ortam sıcaklığına göre ayarlanarak yakış sağlanmalıdır. Geceleri kazan uyutma sistemi uygulanmalıdır. Bu sayede ilk tutuşturma masrafı olmayacaktır. Kazanın eksik suyu sezon başında tamamlanmalıdır. Isınma sezonu başlamadan önce kalorifer sisteminin bakımı mutlaka yaptırılmalıdır. Yılda en az bir kez baca temizliği yaptırılmalıdır. Haftada en az iki kez alev-duman boruları temizlenmelidir. Mutlaka ehliyetli ateşçi çalıştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
“KİRLİLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN TEDBİRLER ALIYORUZ”
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak havayı kirleten yakıtlar için çeşitli çalışmalar sürdürdüklerini de anlatan Sn. SEMERCİ , “Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak havayı kirleten yakıtlar için aldığımız önlemlerin başında kullanılan yakıtların denetlenmesi gelmektedir. Bu denetimler yakıtı satanlar ve yakıtı kullananlar üzerine yapılan denetimler olmak üzere iki türlüdür. Müdürlüğümüz il sınırları içerisinde yalnızca müdürlüğümüzce ithalatçılara ya da üreticilere verilen satış izinleri kapsamında katı yakıt satıcısı kayıt belgelerine sahip satıcıların sattığı yakıtlara izin vermektedir. İlimizde bulunan satıcılar bu kapsamda denetlenmektedir, gerekli görülen yerlerde numuneler alınmaktadır ve bakanlığımızca akredite olmuş laboratuvarlarda analiz ettirilmektedir. Numune sonucu uygun olmayan satıcılara ya da belgesiz olarak satış yapan, satış izni olmayan yakıtları satan satıcılara gerekli idari yaptırım uygulanmaktadır. Yakıt kullananlar üzerine de il müdürlüğümüz tarafından denetimler yapılmaktadır. Özellikle kamu kurumları ve büyük site yerleşimlerine kullandıkları yakıtın standartlara uygun olup olmaması, yakma sistemlerinin uygun olup olmaması üzerine denetimler yapılmaktadır. Denetimler sonucunda gerekli görülen yerlerden numuneler alınmaktadır ve bakanlığımızca akredite olmuş laboratuvarlarda analiz ettirilmektedir. Analiz sonucunun olumsuz çıkması halinde ya da yakma sistemlerinin uygunsuz olması durumda sorumlulara idari yaptırım uygulanmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızın hava kirliliğine sebebiyet vermemesi için aldıkları kömürden şikayetçi olduklarında il müdürlüğümüze bildirmeleri, sobalarını ya da kaloriferlerini yakarken uygun teknikleri kullanmaları gerekmektedir. Bu kapsamda da kalorifer kazanı yakan personellere yakma teknikleri konusunda müdürlüğümüzce broşürler hazırlanmış ve dağıtılmıştır” açıklamalarında bulundu.
“VAN’IN HAVASI ÇOK TEMİZ”
Van’ın hava kirliliği konusunda da son güncel durumu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz, “Hava kalitemiz iyi. Ancak bize gelen şikayetler de geliyor. Biz TOKİ’lerde gerekli incelemeleri yaptık. Numuneler aldık ve laboratuvara gönderdik, herhangi olumsuz sonuç çıkmadı. Biz burada kömürün kalitesine, kömürcünün ateşleyici belgesinin olup olmadığına ve yakma şekli olmak üzere birçok konuya dikkat ediyoruz. Bunun için gerekli bilgilendirmeleri de broşürler bastırıp dağıtımlarını yaparak gerçekleştiriyoruz. İlimizin hava kalitesi son derece iyi ve temiz. İlimizde Tuşba Kaymakamlığı bahçesi içerisinde 1 adet Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonumuz bulunmaktadır. Bu istasyonumuzda saat başı 2 temel kirletici parametre; partikül madde (PM10) ve kükürt dioksit (SO2) ölçümü yapmaktadır. Ölçülen değerleri de www.havaizleme.gov.tr adresinde anlık olarak yayınlanmaktadır” şeklinde konuştu.